ΤΟ “ΘΑΥΜΑ” ΤΗΣ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Το δικαίωμα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες ανέσεις, δίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ο Νίκος Στεργίου. Ο καθηγητής Eμβιομηχανικής από την Θεσσαλονίκη, κυνήγησε το αμερικάνικο όνειρο και με πολλή δουλειά κατάφερε να πετύχει όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για όλους του άλλους. Σοβαρές ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Πάρκινσον ή η εγκεφαλική παράλυση μωρών μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται καλύτερα χάρη στην εργασία του.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Στεργίου είναι καθηγητής Εμβιομηχανικής – μιας επιστήμης που συνδυάζει αρχές φυσικής, μαθηματικών, ανατομίας, βιολογίας και φυσιολογίας -στο Universityof Nebraska at Omaha (UNO). Μαζί με τους περίπου τριάντα συνεργάτες του στο εργαστήριο που διευθύνει, κάνει έρευνες με στόχο τη θεραπεία ανθρώπων με δυσκολίες στην κίνηση.
Μάλιστα, το έργο του συγκίνησε σε τέτοιο βαθμό ένα ζευγάρι Αμερικανών που έφτασε στο σημείο να δωρίσει έξι εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα προκειμένου να στεγαστεί η ομάδα του. «Με άκουσαν να μιλώ σε μια δεξίωση και θεώρησαν τόσο σπουδαίο αυτό που κάνω, που έκαναν αυτή τη δωρεά. Πρόκειται για το μοναδικό κτήριο στον κόσμο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για έρευνα στην Εμβιομηχανική», δηλώνει  ο διακεκριμένος επιστήμονας.

egkainia-ktirio
Η αρχή

Μπορεί τώρα ο κύριος Στεργίου να είναι ένας επιτυχημένος με πολλές σημαντικές έρευνες στο ενεργητικό του, ωστόσο η καταξίωση αυτή δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.
Όπως μας λέει, αναγκάστηκε να βγει στον εργασιακό στίβο από την τρυφερή ηλικία των 12 ετών, προκειμένου να εξασφαλίσει τα προς το ζην. «Προέρχομαι από μια πολύ φτωχή οικογένεια και για το λόγο αυτό ξεκίνησα να δουλεύω από μικρός. Έχω εργαστεί ως σερβιτόρος, χαμάλης, εργάτης και πολλά άλλα», υπογραμμίζει.

Παράλληλα, ασχολούταν πολύ και με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το μπάσκετ. Το πάθος του αυτό τον ώθησε στη σχολή Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου μια εργασία για το αθλητικό υπόδημα, τον έφερε αντιμέτωπο με την επιστήμη της Εμβιομηχανικής. « Διάβασα πολύ για τη συγκεκριμένη εργασία και έμαθα πως το αθλητικό παπούτσι, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Κάθε φορά που πατάει στο έδαφος κάνει απόσβεση των κραδασμών κι αυτό σχετίζεται με τη φυσική και τα μαθηματικά. Κάπως έτσι ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την Εμβιομηχανική», αφηγείται.

Το πάθος του μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο ώσπου σε ηλικία 23 ετών τελείωσε με άριστα και πήρε υποτροφία για το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα των ΗΠΑ. Εκεί, ήρθε σε επαφή με εξειδικευμένους επιστήμονες, έμαθε ακόμη περισσότερα πράγματα για το αντικείμενο και πήρε νέα υποτροφία. «Μόλις ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου, επέστρεψα στην Ελλάδα, ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία αλλά ήταν αδύνατον να βρω δουλειά», λέει και αφηγείται το ξαφνικό τηλεφώνημα που έλαβε πριν οκτώ χρόνια από τις ΗΠΑ και του άλλαξε τη ζωή: «Ενώ ήμουν απελπισμένος, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, που ρώτησαν αν ενδιαφέρομαι για θέση επίκουρου καθηγητή στο αντικείμενό μου. Η απάντηση ήταν φυσικά “ναι” και δουλεύω εκεί μέχρι σήμερα», εξηγεί.

Θεραπεία

Η έρευνα που κυριολεκτικά ‘απογείωσε’ τη φήμη του κου. Στεργίου και έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς είναι η θεραπεία μωρών με εγκεφαλική παράλυση, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε πριν δύο χρόνια στο περιοδικό «Journal of PhysicalTherapy».
Πρόκειται για έναν τομέα πάνω στον οποίο δούλεψε μαζί με την ομάδα του για περισσότερο από 12 χρόνια.

« Με την πάροδο των χρόνων καταφέραμε να βρούμε μια θεραπεία, η οποία, μέσα από έρευνες, αποδείχθηκε πως είναι η καλύτερη που υπάρχει. Μέσω αυτής, μπορεί ένα μωρό με εγκεφαλική παράλυση να πετύχει την καθιστή θέση», λέει και διευκρινίζει για ποιο λόγο αυτό είναι τόσο σπουδαίο. « Η επίτευξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι σημαίνει πως έχουμε καταφέρει να πετύχουμε την ισορροπία του κορμού και του κεφαλιού. Είναι δηλαδή το πρώτο βήμα για να πάει κανείς μετά σε όρθια θέση και εν συνεχεία σε βάδισμα», εξηγεί.

Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις και φυσικοθεραπεία. Ωστόσο, η θεραπεία αυτή μπορεί να βοηθήσει μόνο μωρά έως δύο ετών. « Εφαρμόζουμε αυτή την τεχνική σε μωρά επειδή το νευρικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη σχηματισμένο, πράγμα που μας βοηθά να κάνουμε ουσιαστική επέμβαση μέσω μιας θεραπείας», αναφέρει.

Ανάπτυξη της Εμβιομηχανικής

Τέλος, ο κύριος Στεργίου επεσήμανε την ταχύτατη ανάπτυξη της επιστήμης της Εμβιομηχανικής τα αποτελέσματα της οποίας «θα μας εκπλήξουν». Όπως επισημαίνει, αναμένεται να υπάρξει πολύ σημαντική εξέλιξη στην κατασκευή πρόσθετων μελών και ρομπότ. Ενδεικτικά, αναφέρει την περίπτωση του – γνωστού σε όλους πλέον για πολλούς λόγους- Όσκαρ Πιστόριους, του αθλητή που διέπρεψε στο στίβο με ξύλινα πόδια. «Αυτό είναι ένα θαύμα Εμβιομηχανικής. Ένας άνθρωπος με πρόσθετα μέλη έτρεξε στους Ολυμπιακούς αγώνες και διαγωνίσθηκε αθλητές με ανθρώπινα άκρα. Είναι μια από τις επιστήμες για τις οποίες θα ακούσετε πολλά πράγματα στο μέλλον», καταλήγει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s