ΕΠΙΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – “ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ” ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Απέναντι σε μια τιμωρία που ξεπερνά κατά πολύ αυτό που ο πολιτισμός μας όρισε ως σωφρονισμό, είναι οι πολλές δεκάδες κρατούμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού “Ο Άγιος Παύλος”. Καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, ηλικιωμένοι που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο καρκίνου αλλά και άνθρωποι με πολλαπλά εγκεφαλικά οδηγούνται εν γνώσει της Πολιτείας σ’έναν αργό κι επώδυνο θάνατο που μοιάζει με τον χειρότερο εφιάλτη κάθε ανθρώπου που έρχεται αντιμέτωπος με το τέρας της αρρώστιας του.
Οι άθλιες έως ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, η ελλιπής ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, η οικονομία στο φαγητό των ασθενών –οι διαβητικοί τρώνε ό,τι και οι υπόλοιποι– αλλά και ο συνωστισμός πολλών κρατουμένων σ’ένα δωμάτιο προορισμένο για πολύ λιγότερα άτομα, συνθέτουν το σκηνικό ενός κτιρίου που αυτοαποκαλείται νοσοκομείο.

kolastirio1 (1)
Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες που έγιναν με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις σε διάστημα λίγων μηνών από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, φαίνεται να μην έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς συνεχίζουν να δημιουργούνται διάφορα προσκόμματα στην εφαρμογή τους.

Νοσοκομείο ο…Άγιος Πέτρος
Το «κολαστήριο» όπως το αποκαλούν χαρακτηριστικά οι κρατούμενοι, στεγάζει υπερδιπλάσιους τροφίμους από αυτούς που μπορεί ν’αντέξει οδηγώντας ήδη έξι ασθενείς στο θάνατο τους τελευταίους πέντε μήνες.
Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς, φαντάζει αναπόφευκτη αν σκεφθεί κανείς πως για τουλάχιστον 12 ώρες  υπάρχει ένας γιατρός κι ένας νοσηλευτής όχι μόνο για τα 134 άτομα του νοσοκομείου αλλά για όλους τους κρατούμενους του Κορυδαλλού. «Ένας γιατρός για περισσότερους από δύο χιλιάδες ανθρώπους. Αν για παράδειγμα έρθουν δύο άτομα από Κορυδαλλό και παράλληλα πάθει κάτι κι ένας από εδώ, σίγουρα ένας από τους τρεις δε θα γλιτώσει», δηλώνει  ο Μανώλης που νοσηλεύεται εκεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε χειρότερη ίσως μοίρα απ’όλους είναι οι ηλικιωμένοι, που είναι αναγκασμένοι παρά την ηλικία τους και το σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, να εκτίουν κανονικά την ποινή τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός 87χρονου κρατούμενου – ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να μείνει έγκλειστος για δέκα ακόμη χρόνια. «Ο συνδυασμός μικρού προσδόκιμου ζωής με μεγάλη ποινή, ισοδυναμεί με ποινή θανάτου. Και δυστυχώς εδώ έχουμε αρκετούς “θανατοποινίτες”, άνω των 70 ετών», επισημαίνει.

kolastirio3

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ»

«Κοιμόμαστε ο ένας πάνω στον άλλον και όλη την ώρα μιλάμε για αρρώστιες. Το μυαλό μας βρίσκεται μονίμως στο πότε θα πεθάνουμε και το πώς», δηλώνει απελπισμένος ο Χαράλαμπος που βρίσκεται εκεί από το 2012. Ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και όσο καιρό νοσηλεύεται στο νοσοκομείο κρατουμένων έχει δει αρκετούς ανθρώπους να ξεψυχούν μπροστά στα μάτια του. Όπως λέει, πρόκειται για μια απίστευτα ψυχοφθόρα κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός πως οι κρατούμενοι ασθενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν με μια δραστηριότητα. « Όλη την ημέρα είμαστε στο κρεβάτι και κοιτάμε το ταβάνι ακούγοντας πολλές φορές τον διπλανό μας να ουρλιάζει από τους πόνους», αναφέρει και συνεχίζει με έμφαση: «Εδώ δεν είναι νοσοκομείο, είναι βασανιστήριο».

kolastirio4 (1)
Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι ασθενείς που εκτός από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν έχουν επιβαρύνει τον οργανισμό τους με ψυχοτρόπα φάρμακα με αποτέλεσμα να είναι εξαρτημένοι. Πρόκειται κυρίως για ηρεμιστικά τα οποία ο ψυχίατρος χορηγεί «με τη σέσουλα» στους κρατούμενους, μετά από μια… ολιγόλεπτη κουβέντα. Όσα μου είπε ο Χαράλαμπος είναι αποκαλυπτικά: «Ο ψυχίατρος σε καλεί κάτω, σε ρωτά πως νιώθεις και μετά τι φάρμακα θες να σου γράψει. Τα χάπια δίνονται για πλάκα και όχι μετά από ενδελεχή εξέταση και κουβέντα με τον ασθενή. “Να μη σου δώσω ένα stedonaki;”, με έχει ρωτήσει προσωπικά διαβεβαιώνοντάς με πως αν ποτέ χρειαστώ μπορώ να απευθυνθώ σ’αυτόν. Μας θέλουν σε καταστολή», αναφέρει τονίζοντας πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μετατραπεί σε «ζόμπι».
«Πλέον έχουν εξαρτηθεί. Αν δεν τους δώσεις φαγητό θα φάνε σκέτο ψωμί, αν δεν τους δώσεις τα χάπια αυτά γίνεται χαμός».

kolastirio6

Ο νόμος Παρασκευόπουλου

Μετά από πολλούς αγώνες και απεργίες πείνας που προκάλεσαν μόνιμες ζημιές στην υγεία των ήδη επιβαρυμένων ασθενών , τον Απρίλιο του 2015 ψηφίστηκε ο νόμος Παρασκευόπουλου που προέβλεπε την αποφυλάκιση κρατουμένων με υψηλό ποσοστό αναπηρίας (άνω του 67%). Ωστόσο, το νέο θεσμικό πλαίσιο «κόλλησε» γι’ακόμη μία φορά πάνω στην εφαρμογή του. Όπως καταγγέλλει ο Μανώλης, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και η έντονη αβεβαιότητα της περιόδου του δημοψηφίσματος, έδωσαν την ευκαιρία σε δικαστές που ήταν αντίθετοι, να καταστήσουν επί της ουσίας το νόμο ανενεργό. «Πολλές φορές το έπαιζαν και οι ίδιοι γιατροί, έκαναν γνωματεύσεις , χαρακτήρισαν το νόμο “κερκόπορτα” κι έβγαλαν βουλεύματα, δημιουργώντας δεδικασμένο».
Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχείρησε εκ νέου να παρέμβει στην υφιστάμενη κατάσταση αντικαθιστώντας παράγραφο του νομοσχεδίου χωρίς και πάλι να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Αυτός ο νόμος λέει ότι το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας πρέπει να ορίζει πρόσκαιρη ή μόνιμη αναπηρία. Λέει ακόμη ότι αν βγεις με 67% αναπηρία, ο εισαγγελέας θα διατάξει την επανεξέτασή σου κι αν σε βρει 66% θα σε φέρει πάλι πίσω, σε αυτό το χώρο που δεν μπορεί να σε περιθάλψει», αναφέρει και καταλήγει: «Να βγεις δηλαδή έξω, να πας στην οικογένειά σου, να έχεις τη δυνατότητα να πας να κοιτάξεις την υγεία σου και να μην το κάνεις διότι θα ξαναμπείς μέσα αν γίνεις καλά. Είναι δηλαδή αυτοκτονικά όλα αυτά».

Ακολουθούν αναλυτικά τα αιτήματα των ασθενών κρατουμένων:

aitimata2

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον λογαριασμό τους στο twitter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s