ΟΙ ΥΨΗΛΟΙ ΦΟΡΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΝΕΡΙΦΗ…ΑΘΗΝΑ!

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Τοίχοι βρώμικοι, γεμάτοι αφίσες και συνθήματα, δρόμοι που θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο με αναποδογυρισμένους κάδους, καμένα αυτοκίνητα και παρατεταγμένες κλούβες της Αστυνομίας, ατμόσφαιρα βαριά και αποπνικτική από τα δακρυγόνα και φωνές διαδηλωτών που επιτίθενται στους άνδρες των ΜΑΤ.

Το παραπάνω σκηνικό τη δεν λαμβάνει χώρα στην Αθήνα αλλά στην Σάντα Κρουζ, την πρωτεύουσα της Τενερίφης για τις ανάγκες των γυρισμάτων της πέμπτης ταινίας της σειράς Jason Bourne με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Ματ Ντέιμον.

image1 (1)

image2 (1)

Το θέμα της νέας αυτής χολιγουντιανής παραγωγής είναι οι περιπέτειες του του υπερκατασκόπου Jason Bourne -τον οποίο ενσαρκώνει ο Ματ Ντέιμον- στην Ευρώπη της λιτότητας της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα που επιχειρεί να συνδυάσει την περιπέτεια με την αποπνιχτική ατμόσφαιρα της ευρωπαϊκής κρίσης στη καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.
«Εδώ και περίπου ένα μήνα όλο το Χόλυγουντ είναι εδώ. Έχουν μετατρέψει την πλατεία Ισπανίας σε πλατεία Συντάγματος», αναφέρει στη “F” ο κύριος Τάσος Κοτσεκίδης που ζει και εργάζεται τα τελευταία 32 χρόνια στην Σάντα Κρουζ.

Κλειστά μαγαζιά

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων οι παραγωγοί της ταινίας ζήτησαν από κάποιους καταστηματάρχες της περιοχής να κλείσουν τα μαγαζιά τους προκειμένου να διαμορφώσουν κατάλληλα το σκηνικό σύγκρουσης μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Όπως αναφέρει στην “F” ο κ. Κοτσεκίδη, που διατηρεί εστιατόριο στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά τις νυχτερινές ώρες οι δρόμοι της πόλης μετατρέπονται σε «εμπόλεμες ζώνες» όπου δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούονται με διαδηλωτές. «Οι υπεύθυνοι της ταινίας μας ζήτησαν να κλείσουμε τα καταστήματά μας προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο σκηνικό που θα παραπέμπει σε Αθήνα. Αυτό βέβαια γίνεται έναντι αμοιβής. Σε εμένα για κάθε βράδυ που κρατώ κλειστό το εστιατόριό μου, μου δίνουν 1.500 ευρώ», μας λέει ο κ. Κοτσεκίδης.

image2

Παράλληλα, εκτός από το προσωρινό «λουκέτο» στο κατάστημά του, του προτάθηκε να συμμετάσχει στην ταινία μιας και, όπως ανέφερε, οι παραγωγοί αναζητούσαν στην περιοχή άτομα που να μιλούν πολύ καλά ελληνικά.

Ωστόσο, τόσο ο κύριος Κοτσεκίδης όσο και κάποιοι άλλοι Έλληνες που δέχθηκαν ανάλογη πρόταση, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να παίξουν στο χολιγουντιανό φιλμ. «Νιώθουμε έλληνες, είμαστε έλληνες και είναι προσβολή για εμάς η ταινία που αφορά στην Αθήνα να μη γυρίζεται στο φυσικό της περιβάλλον αλλά εδώ. Μπορεί εγώ να ωφελούμαι μιας και βγάζω χρήματα από αυτό, αλλά φανταστείτε πόσα λεφτά θα άφηναν στην Ελλάδα αν η ταινία γυριζόταν εκεί», υπογραμμίζει.


Φόροι

Ωστόσο αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως παρά το γεγονός ότι στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται η Αθήνα, τα γυρίσματα γίνονται περισσότερο από 4.000 χιλιόμετρα. Τα αιτία αυτής της επιλογής από τη πλευρά της παραγωγής βρίσκονται σε ένα σχεδόν παραδοσιακό πρόβλημα της χώρας μας που αφορά το δίδυμο φορολογία- γραφειοκρατία.

Το πρόβλημα (αντίστοιχα παράπονα είχαν γίνει από τους παραγωγούς του fast and furious), όπως εξήγησαν άνθρωποι της παραγωγής στον κ. Κοτσεκίδη, είναι ότι κόστος των γυρισμάτων στην Τενερίφη είναι κατά 40% πιο χαμηλό απ’ότι στην Ελλάδα. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, τοποθετήθηκε πρόσφατα και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξιδάκης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η παραγωγή της ταινίας αποφάσισε να αλλάξει πόλη όχι εξαιτίας της γραφειοκρατίας, αλλά του γεγονότος πως δεν θα είχε επιστροφή φόρου, όπως συμβαίνει με τις κινηματογραφικές παραγωγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως είχε ξεκινήσει τη σύνταξη τροπολογίας για το εν λόγω θέμα, αλλά δεν πρόλαβε να την καταθέσει εξαιτίας των πρόωρων εκλογών και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το θέμα.

Το καστ της ταινίας θα βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά έως τα μέσα Οκτώβρη και τα γυρίσματα αναμένεται να ολοκληρωθούν στο Λας Βέγκας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Freddo” στις 27/9/15

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s