ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΡΗΚΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗ…ΖΙΤΣΑ

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Το πρώτο βιβλιοπωλείο στην μακρόχρονη ιστορία των οκτώ και πλέον αιώνων του απέκτησε πριν από λίγο καιρό το χωριό Ζίτσα στα Γιάννενα.

Για να γίνει βέβαια αυτό, δεν αρκούσαν οι προσπάθειες της τοπικής κοινότητας, αλλά έπρεπε να βοηθήσει κι ένα διεθνές ειδύλλιο. Μια Αμερικανίδα ονόματι Anna Ellis, πήρε την απόφαση να αφήσει την πατρίδα της και να έρθει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, προκειμένου να είναι κοντά στον αγαπημένο και μετέπειτα σύζυγο της, τον φούρναρη της Ζίτσας.

Έτσι, από αυτόν τον «ανορθόδοξο» έρωτα γεννήθηκε, ο «Βιβλιόκηπος», ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο το οποίο πουλά και νοικιάζει καινούρια και μεταχειρισμένα βιβλία σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Στόχος της δημιουργού του είναι η πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού. Όλα ξεκίνησαν όταν το 2009, η Anna μαζί με την αδερφή της, αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για διακοπές. Ο Κώστας, φούρναρης του χωριού, τις φιλοξένησε για ένα βράδυ μέσω τουcouchsurfing (το μεγαλύτερο δίκτυο φιλοξενίας σε όλο τον κόσμο) και έκτοτε η επικοινωνία τους δεν σταμάτησε ποτέ. Μετά από ένα χρόνο εκείνη άφησε τη Βοστώνη και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Ζίτσα όπου και παντρεύτηκε τον Κώστα.

Η μετάβαση

Πως είναι όμως η ζωή στο ορεινό χωριό των Ιωαννίνων για μία γυναίκα που μεγάλωσε σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ; «Η ζωή στην ύπαιθρο δεν είναι πάντα τόσο ρομαντική και εύκολη ειδικότερα για όσους προέρχονται από άλλες χώρες με εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Ζω εδώ τα τελευταία τριάμισι χρόνια και με τη βοήθεια του συζύγου μου αλλά και των κατοίκων, έχω αρχίσει να συμβιβάζομαι στους ρυθμούς της τοπικής κοινωνίας», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».

Η αγάπη που έτρεφε ανέκαθεν για τα βιβλία την οδήγησε όχι μόνο στο να εργαστεί σε πολλά βιβλιοπωλεία στη Βοστώνη, αλλά και στο ανοίξει το δικό της, το πρώτο βιβλιοπωλείο στην οκτακοσίων ετών ιστορία της Ζίτσας. «Πάντα ήμουν παθιασμένη για τα βιβλία και το γράψιμο και ονειρευόμουν να ανοίξω κάποια στιγμή το δικό μου βιβλιοπωλείο. Η Ζίτσα φαίνεται να είναι το ιδανικό μέρος, γιατί οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί και βοηθούν ο ένας τον άλλο, πράγμα που με βοηθά πολύ στο είδος του βιβλιοπωλείου που θέλω να φτιάξω. Επιθυμία μου είναι να κάνω τους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο, να αγαπήσουν τα βιβλία», μας λέει χαμογελώντας.
Εκείνο όμως που καθιστά τον «Βιβλιόκηπο» ένα ξεχωριστό μέρος είναι το γεγονός πως πρόκειται για ένα σχεδόν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα βιβλιοπωλείο. Στόχος της Άννας δεν είναι μόνο η αγορά, η ενοικίαση και η ανταλλαγή βιβλίων, αλλά η δημιουργία ενός λογοτεχνικού και πολιτιστικού κέντρου που θα μπορούσε, όπως μας λέει, να βοηθήσει το χωριό σε πολλούς τομείς. «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά σε ποιο βαθμό ο Βιβλιόκηπος θα αλλάξει τις ζωές των κατοίκων, σίγουρα όμως θα τους δώσει δυνατότητες που μέχρι πρότινος δεν είχαν όπως για παράδειγμα το να εξερευνήσουν τον κόσμο χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το χωριό», υπογραμμίζει.

Στα άμεσα σχέδιά της είναι οι παρουσιάσεις βιβλίων καθώς και οι ομιλίες από Έλληνες και ξένους συγγραφείς, η εκπόνηση εργαστηρίων δημιουργικής γραφής, πλεξίματος και διαφόρων χειροτεχνιών, η ανάγνωση παραμυθιών αλλά και οι ομιλίες τουριστών απ’όλο τον κόσμο που η ίδια και ο σύζυγός της φιλοξενούν κατά καιρούς.

«Το σπίτι μας είναι πάντα ανοιχτό και αρκετά συχνά μέσω του couchsurfing φιλοξενούμε ταξιδιώτες από διάφορα μέρη του κόσμου. Σκεφτήκαμε λοιπόν πως θα είναι μια πολύ καλή ιδέα να τους προτείνουμε να μιλούν στον Βιβλιόκηπο και τους κατοίκους του χωριού για τις εμπειρίες τους στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι της Ζίτσας θέλουν να ακούν ιστορίες ανθρώπων από τα μέρη που ταξίδεψαν και πάντα μας κάνουν ερωτήσεις για τις εμπειρίες ανθρώπων που φιλοξενούμε. Τώρα θα τους δίνεται η δυνατότητα να θέσουν οι ίδιοι τις ερωτήσεις τους και να κουβεντιάζουν μαζί τους», τονίζει με αισιοδοξία.
Καμπάνια στο Indiegogo

Την ίδια στιγμή, επειδή η Άννα δεν ήθελε να επιβαρύνει τους κατοίκους της περιοχής με έξοδα, προσπάθησε να βρει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης του βιβλιοπωλείου. Έτσι σκέφτηκε και τελικά κατάφερε να βρει τη λύση, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «Indiegogo», όπου ζητά χρήματα για να αγοράσει τα βιβλία που χρειάζεται ο «Βιβλιόκηπος» και να διοργανωθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια.

Όπως μας λέει μάλιστα, η ανταπόκριση του κόσμου από διάφορες χώρες, ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και ήδη έχει μαζέψει το ποσό των 8.000 ευρώ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s