ΖΩΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Της Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Η ιστορία του Μανώλη Ζωγραφάκη είναι από εκείνες που αποδεικνύουν πως οι καλύτερες ιδέες γεννιούνται μέσα από τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ζωής. Ο νεαρός Ελληνας, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Λονδίνο, βγήκε με ορμή, αλλά και άγνοια κινδύνου στην αγορά εργασίας της αγγλικής πόλης. Κάπου εκεί, όμως, ξεκίνησαν τα δύσκολα, καθώς, όντας άνεργος και χωρίς μόνιμη στέγη, έψαχνε να βρει κάποια δουλειά προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην. Οι μεγάλες δυσκολίες και ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση τον βοήθησαν να καταλάβει ότι δεν υπήρχαν πουθενά συγκεντρωμένες πληροφορίες που να απαντούσαν στα προβλήματα για ανθρώπους σαν αυτόν.

Ετσι, αποφάσισε να δημιουργήσει το brokeinlondon.com (σ.σ.: άφραγκος στο Λονδίνο), την πρώτη ιστοσελίδα που συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζεται ένας μετανάστης, από την εύρεση εργασίας και σπιτιού ως και την αναζήτηση οικονομικού τρόπου διασκέδασης. Πρόκειται για έναν χρήσιμο οδηγό επιβίωσης, ουσιαστικά για μια βάση δεδομένων από websites που προσφέρουν λύσεις στους τομείς της εργασίας, της διαμονής, της διασκέδασης, της μετακίνησης και των αγορών με απευθείας links.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. «Το site προέκυψε μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισα εγώ ο ίδιος, όταν ήρθα αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Το να είσαι φοιτητής στο Λονδίνο και μετά εργαζόμενος και ενεργό μέλος της πόλης είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα», εξηγεί στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο κ. Ζωγραφάκης. Το brokeinlondon.com δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δουλεύοντας σε δύο και τρεις δουλειές ταυτόχρονα, προκειμένου να βγάζει τα προς το ζην, έκανε παράλληλα έρευνα για τα καταλληλότερα websites και εμπλούτιζε το δικό του με χρήσιμες πληροφορίες για τους νεοαφιχθέντες, και όχι μόνο. Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του site, ο κόπος του έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς. «Οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και σε καθημερινή βάση λαμβάνω πολλά e-mails από ανθρώπους που έρχονται εδώ για μια καλύτερη ζωή», μας λέει.

Ο εμπνευστής και δημιουργός του brokeinlondon.com.

ΑΠΗΧΗΣΗ. Μάλιστα, η φήμη του brokeinlondon.com έφτασε μέχρι το «Time Out», το κορυφαίο περιοδικό πόλης στο Λονδίνο. «Οταν ξεκινούσα, επειδή ένιωσα στο πετσί μου πώς είναι να είσαι άνεργος και χωρίς σπίτι, ήξερα πως θα είχε ανταπόκριση αυτό που ετοίμαζα, μιας και οι μετανάστες εδώ είναι πάρα πολλοί», υπογραμμίζει. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον ίδιο είναι όταν λαμβάνει ευχαριστήρια μηνύματα από ανθρώπους που βρήκαν δουλειά μέσα από την ιστοσελίδα του. Οπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά, θυμάται ακόμη το πρώτο e-mail που έλαβε από μια κοπέλα, η οποία με τη βοήθεια του brokeinlondon.com βρήκε δουλειά σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. «Επειδή την ιστοσελίδα δεν την έφτιαξα με σκοπό να βγάλω εκατομμύρια, αλλά για να βοηθήσω όσο κόσμο μπορώ, νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος όταν διαβάζω αυτά τα μηνύματα και διαπιστώνω πως έγινε πραγματικότητα ο σκοπός μου, που δεν ήταν άλλος από το να βοηθώ μετανάστες. Χαίρομαι πολύ που ο κόσμος βρίσκει χρήσιμο το site και βελτιώνει την καθημερινότητά του από οικονομικής πλευράς μέσα από αυτό», δηλώνει με ενθουσιασμό.

Στα άμεσα σχέδιά του είναι η δημιουργία αντίστοιχων οδηγών επιβίωσης και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα. Για τον λόγο αυτό βρίσκεται σε αναζήτηση χορηγών προκειμένου να προχωρήσει στην επέκταση του εγχειρήματός του.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των Ελλήνων που, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αναζητούν μια καλύτερη ζωή στο Λονδίνο. Οπως αναφέρει, ο μεγαλύτερος όγκος μηνυμάτων που λαμβάνει προέρχεται από Ελληνες. «Νιώθουν πιο οικεία επειδή έχουμε κοινή καταγωγή», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, μπορώ να σας πω πως μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των Ελλήνων που με προσεγγίζουν προκειμένου να μάθουν πώς θα μπορούσαν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή τους εδώ».

Ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί, κατά τον κ. Ζωγραφάκη, είναι πως φεύγουν από την Ελλάδα με την πεποίθηση πως θα βρουν μια καλή δουλειά στο Λονδίνο.

Πρόκειται για μια σκέψη εντελώς λανθασμένη, όπως μας λέει, καθώς οι συνθήκες ζωής εκεί είναι ιδιαίτερα δύσκολες. «Δεν είναι τόσο εύκολα όσο φαίνονται τα πράγματα. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως με το που θα έρθουν εδώ, θα περάσουν αρκετές δυσκολίες ώσπου να ορθοποδήσουν. Είναι μια πόλη πολύ ακριβή και ο ανταγωνισμός όσον αφορά στις θέσεις εργασίας είναι τεράστιος», διευκρινίζει.

Εχοντας καταφέρει να δημιουργήσει κάτι δικό του και να ορθοποδήσει σε μια δύσκολη περίοδο για τον ίδιο, και μάλιστα μακριά από τη χώρα του, ο κ. Ζωγραφάκης δίνει το δικό του μήνυμα στους νέους της ηλικίας του που δοκιμάζονται από την ανεργία.

Οπως υποστηρίζει, η οικονομική κρίση και γενικότερα κάθε είδους δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεί παράλληλα μια ευκαιρία για τη σύλληψη δημιουργικών και καινοτόμων ιδεών. «Τα εμπόδια σε βοηθούν να στροφάρεις περισσότερο και να αναζητήσεις διεξόδους που μέχρι πρότινος δεν είχες σκεφθεί καν, επειδή οι συνθήκες ζωής ήταν καλύτερες», καταλήγει.

Advertisements

One thought on “ΖΩΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s