ΟΡΕΙΒΑΤΙΣΣΑ ΕΤΩΝ…82!

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Ένα διαφορετικό πρότυπο γιαγιάς που δεν θυμίζει σε τίποτα τα παραδοσιακά στερεότυπα που θέλουν τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους να περνούν το μεγαλύτερο χρόνο μέσα στο σπίτι κουβεντιάζοντας για τις συνθήκες της καθημερινότητάς τους, ενσαρκώνει η κα. Φιλιώ Λίβα.
Η αντισυμβατική κα. Φιλιώ όχι μόνο αθλείται σε καθημερινή βάση αλλά έχει καταφέρει να “οργώσει” τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας και μερικά από πιο δύσβατα του κόσμου, μεταξύ των οποίων το φοβερό και τρομερό Μάτερχορν. Κι αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι διανύει ήδη την ένατη δεκαετία της ζωής της. Στο παλμαρέ της έχει την ανάβαση του Άτλατα στο Μαρόκο, το Μομ Μπλαν της Γαλλίας, το Μοντε Ρόζα της Ιταλία , το Κιλιμάντζαρο (σε υψόμετρο 15.000 μέτρα) , τα Απέννινα και το Μάτερχορν της Ελβετίας.

DSC03958

Στην κορυφή του Άτλαντα η κ. Φιλιώ κρατά την ελληνική σημαία με τα μέλη του Φυσιολατρικού Αθλητικού Ορειβατικού Συνδέσμου. 

Η ΑΡΧΗ

Όπως δηλώνει στη “F”, από πολύ νεαρή ηλικία ξεχώριζε ανάμεσα στα έξι αδέρφια της για το πάθος που είχε για τον αθλητισμό. Ο μικρασιατης πατέρας της όμως ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και δεν της επέτρεπε να ασχοληθεί με κάποιο σπορ. “Θυμάμαι ήθελα να γίνω γυμνάστρια ή χορεύτρια. Μου άρεσε η άθληση γενικότερα αλλά το μόνο που έκανα ήταν να ανεβαίνω ως τον Υμηττό και καμιά φορά να πηγαίνω στα κρυφά για τένις”, μας λέει.

Όταν τα παιδιά της ξεκίνησαν τις σπουδές τους, η κα Φιλιώ αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την άθληση και πιο συγκεκριμένα με την ορειβασία. Σε ηλικία 48 ετών λοιπόν τη συνόδεψε ο σύζυγός της και τα παιδιά της σ΄΄εναν ορειβατικό σύλλογο και προσαρμόστηκε σχεδόν αμέσως στις ανάγκες του νέου της χόμπυ.

Όσο για το πως αντιμετωπίζουν τα παιδιά της την ενασχόλησή της με τα σπορ η κα. Φιλιώ λέει:“ Είναι χαρούμενα γιατί βλέπουν ότι το αγαπώ πολύ αυτό που κάνω. Με γεμίζει το κολύμπι, το περπάτημα, η ορειβασία. Δεν μου άρεσαν ποτέ οι κοσμικές εκδηλώσεις, τα τραπέζια και οι δεξιώσεις. Τα παιδιά μου σέβονται τις επιλογές μου, τον τρόπο ζωής που ακολουθώ και είναι και περήφανα για τη μαμά τους”.

DSC03994

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Η τριαντάχρονη ενασχόλησή της με την ορειβασία της έχει χαρίσει πολύ όμορφες στιγμές αλλά την έχει φέρει και αρκετές φορές αντιμέτωπη με τον κίνδυνο.

Μια από αυτές που δεν μπορεί να διαγράψει από τη μνήμη της είναι ένα από τα ταξίδια της στο Μάτερχορν, ένα από τα πιο δύσκολα αναρρηχητικά βουνά στην Ελβετία. “Τους τοίχους του καταφυγίου που κοιμόμασταν εκεί, κοσμούσαν φωτογραφίες ορειβατών, ακόμη και οδηγών βουνών που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτερχορν ενώ από κάτω υπήρχε το νεκροταφείο. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο βουνό όπου δύσκολα επιχειρεί να ανέβει γυναίκα. Ήθελα όμως να το κάνω, δενπτοήθηκα”, υπογραμμίζει.

Πάντως, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη, ο αθλητισμός την βοήθησε να ξεπεράσει προσωπικά προβλήματα όπως ο χαμός του άνδρα της.

“ Οι χιονισμένς κορυφές των βουνών, τα λουλούδια, η θέα της θάλασσας και γενικότερα η επαφή με τη φύση με βοήθησαν πολύ στη ζωή μου. Βλέποντας όλα αυτά γύρω μου γαλήνευα. Θα μπορούσα να πάρω ηρεμηστικά για να αντιμετωπίσω κάποιες δυσκολίες με τα αδέρφια μου ή το θάνατο του άντρα μου, αλλά δε χρειάστηκε. Είναι τόσα πολλά αυτά που σου προσφέρει η φύση που μόνο αν έρθει πραγματικά κοντά της κανείς μπορεί να το καταλάβει”, τονίζει.

ΜΗΝΥΜΑ

Όταν ζητήσαμε από την κα. Φιλιώ να δώσει κάποιες συμβουλές στις γυναίκες της ηλικίας της αλλά και σε μικρότερες που είναι καθηλωμένες στον καναπέ του σπιτιού τους βλέποντας σήριαλ, απάντησε: “ Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορείς να επιβάλλεις σε κάποιον. Έχω τέσσερις αδερφές και θα μπορούσα να το κάνω σ’αυτές. Όμως αν δεν αγαπάς πραγματικά τον αθλητισμό, δε γίνεται να τον κάνεις με το ζόρι” είπε και πρόσθεσε: “ καλό θα ήταν η άθληση να μπει στην καθημερινότητα όλων, όχι στο βαθμό που το κάνω εγώ αλλά έστω και μια ώρα την ημέρα, θα είναι ωφέλιμη”.

Η κα. Φιλιώ παραμένει απτόητη και αποφασισμένη να σκαρφαλώσει ως τα πέρατα της γης. Έτσι, στις αρχές του επόμενου μήνα έχει κανονίσει ήδη θα ανέβει και πάλι τον Όλυμπο αυτή τη φορά όμως συνοδευόμενη από δεκάδες εθελοντές του Συλλόγου ‘”ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”.

Όπως μας είπε, είναι ιδιαίτερα χαρούμενη γι’αυτό καθώς πέρα από τον σκοπό της συγκεκριμένης ανάβασης, θα έχει την ευκαιρία να πάρει μαζί της τον 9χρονο εγγονό της που τον τελευταίο καιρό της ζητά να τον πηγαίνει στα βουνά.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Freddo” στις 28 Ιουνίου 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s