ΠΡΩΤΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΝΟΜΙΚΗ

Από  την Κέλλυ Φαναριώτη 

Συνθήκες…καθεστώτος με απανωτές διακρίσεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν με την απόδοση τους οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών που τα τελευταία χρόνια διακρίνονται συνεχώς στο διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος. Έτσι, αποδεικνύουν έμπρακτα πως με τη δύναμη της θέλησης και τη σκληρή δουλειά κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανο να στερήσει την επιτυχία.

Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι από το 2001 όπου η ελληνική ομάδα έλαβε για πρώτη φορά μέρος στο διαγωνισμό έχει φτάσει σε τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς, έχει κατακτήσει δύο φορές την πρώτη θέση, ενώ άλλη μια φορά ήταν φιναλίστ κόσμου.

????????????????????????????????????
Οι Αθανάσιος Πλεξίδας, Μαρία Βασιλάκη και Μαριάνθη Κουτρή υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου κ. Γ. Κυριακόπουλου, τη συμβολή του μεταπτυχιακού φοιτητή Χαράλαμπου Παναγιωτόπουλου, καθώς και της προπτυχιακής φοιτήτριας Νίκης Κουρή, κατάφεραν φέτος να ξεχωρίσουν σε μια υπόθεση που αφορούσε στην ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στο Εξω-ατμοσφαιρικό Διάστημα και στη λήψη μέτρων για την αποφυγή της σύγκρουσης με τη Γη διαστημικών αντικειμένων (μετεωρίτες, κλπ.)
Δυσκολίες

Όπως σε κάθε μεγάλο ταξίδι όμως από την προσπάθεια των παιδιών δεν έλειψαν τα προβλήματα καθώς, όπως δηλώνουν στη “F”, η προετοιμασία για τον διαγωνισμό δεν ήταν εύκολη υπόθεση μιας και χρειάστηκαν μήνες σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και επιμονής.
“Επιλέξαμε συνειδητά να θέσουμε τον διαγωνισμό ως προτεραιότητα, ώστε να εμβαθύνουμε στο ομολογουμένως απέραντο αντικείμενο και να αντιπαρέλθουμε τα νομικά κενά λόγω του νεαρού της ηλικίας μας μιας και οι τρεις είμαστε δευτεροετείς φοιτητές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακαλύψαμε όχι μόνο το δημόσιο διεθνές και το διαστημικό δίκαιο, αλλά, το σημαντικότερο, εξελίξαμε τον εαυτό μας και γνωρίσαμε τα όριά μας”, μας λένε.

Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής ήρθαν αντιμέτωποι με διαγωνιζόμενους από χώρες με μακρά παράδοση στο Δίκαιο του Διαστήματος, ωστόσο κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Το μυστικό της επιτυχίας κατά τους ίδιους είναι η καθημερινή δουλειά, η συνεπής επιστημονική έρευνα αλλά και η συνεργασία που υπήρχε μεταξύ τους.

“Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί δέσαμε σαν ομάδα από πολύ νωρίς, συνεπώς τα δύσκολα ωράρια και η επερχόμενη κόπωση αντισταθμίστηκαν από το ευχάριστο κλίμα μεταξύ μας”, υπογραμμίζουν.

Ωστόσο, η δύσκολη κατάσταση της χώρας επηρέασε και την προετοιμασία των παιδιών καθώς η έλλειψη κονδυλίων έβαλε εμπόδια. Όπως είπε ο κ. Κυριακόπουλος, φέτος ήταν η πρώτη φορά που η σχολή δεν μπόρεσε να του καλύψει τα έξοδα για να συνοδέψει την ομάδα του στο Βελιγράδι. Όσον αφορά δε στα έξοδα των φοιτητών, για ακόμη μια χρονιά αναγκάστηκε ο ίδιος, όπως κάνουν και άλλοι συνάδελφοί του, να στείλει επιστολές σε διάφορους φορείς αναζητώντας χρηματοδότηση για το ταξίδι των παιδιών. ” Οι επιτυχίες αυτών των παιδιών είναι κόντρα στην εξαθλίωση που έχουν υποστεί τα ελληνικά πανεπιστήμια. Κι αυτό την καθιστά ακόμη μεγαλύτερη”, υπογραμμίζει.

Τελικός

Τον ερχόμενο Οκτώβρη, η ομάδα θα κληθεί να εκπροσωπήσει την Ευρώπη έναντι αντίστοιχων νικητριών ομάδων της Αμερικής, Ασίας/ Ειρηνικού και Αφρικής.

Όπως μας είπαν οι τρεις φοιτητές, ανυπομονούν για τη συνέχεια, μιας και η συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία. “Η ευκαιρία που μας δίνεται να παρουσιαστούμε ως δικηγόροι δύο εικονικών κρατών, ακολουθώντας την επίσημη διαδικασία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ως προς τα γραπτά υπομνήματα και την προφορική ακρόαση είναι μοναδική”, επισημαίνουν.

Αισιόδοξος για την έκβαση του διαγωνισμού είναι και ο επιβλέπων καθηγητής τους κ. Κυριακόπουλος. “Πιστεύω πως η ομάδα της Νομικής μπορεί να κερδίσει στον διαγωνισμό, παρόλο που οι χώρες που θα συμμετάσχουν έχουν τεράστια παράδοση στο Δίκαιο του Διαστήματος”, δήλωσε τονίζοντας πως ακόμη κι αν αυτό δε συμβεί, η επιτυχία των παιδιών είναι ήδη αρκετά μεγάλη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Freddo στις 12 Ιουλίου 2015

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s