ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ

Της Κέλλυς Φαναριώτη 

Στις δύσκολες μέρες της κρίσης όπου η Πολιτεία είναι ανήμπορη να προσφέρει το οτιδήποτε σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ή περιοχές, μια ομάδα είκοσι τριών εθελοντών από τη Θεσσαλονίκη έχει βάλει στόχο να σταθεί δίπλα στους ακρίτες. Έτσι, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφεραν να φτιάξουν τέσσερις ξεχωριστές βιβλιοθήκες για παιδιά και νέους σε ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Η ομάδα του Δικτύου Εθελοντών “Δημοσιογράφοι σε Δράση -Journalists Acting”, μοιράζονται το κοινό όραμα της δημιουργίας δέκα βιβλιοθηκών για παιδιά και νέους σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές της χώρας.

Η ΙΔΕΑ

Αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας “Journalists Acting”, ήταν η εικόνα ενός μικρού κοριτσιού σ’ ένα ακριτικό νησί που αναγκάζονταν να καλύπτει κάθε μέρα τεράστιες αποστάσεις με το λεωφορείο για να έχει τη δυνατότητα να διαβάσει. Όπως εξηγεί στο maga.gr η δημοσιογράφος και μέλος του Δικτύου κα. Αλεξάνδρα Γούτα, το κορίτσι αυτό διένυε καθημερινά 40 χιλιόμετρα προκειμένου να πάει στη βιβλιοθήκη της πλησιέστερης πόλης.

«Όταν κάποια στιγμή βρέθηκα σε ένα απομακρυσμένο χωριό και ενημερώθηκα για το περιστατικό, συγκλονίστηκα. Την έβλεπα κάθε πρωί και δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω πως ένα παιδί λαχταρά τόσο πολύ να διαβάσει ένα βιβλίο που κάθε μέρα κάνει όλη αυτή την απόσταση για να το πετύχει. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω σε κάποιους συναδέλφους να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε απομονωμένα χωριά», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στο Λιβάδι Ελασσόνας

Η ανταπόκριση των συναδέλφων της ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική κι αμέσως ξεκίνησαν τη διαδικασία ανεύρεσης χορηγών. Όπως μας λέει, σε πείσμα των καιρών, πολλές ήταν οι μεγάλες επιχειρήσεις που όχι μόνο δέχθηκαν να βοηθήσουν αλλά προσέφεραν πολλά περισσότερα από αυτά που τους ζητήθηκαν.

«Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο που το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς, είναι οι δωρεές γνωστών αλυσίδων επίπλων αλλά και εκδοτικών οίκων. Κάποιες εταιρίες στάθηκαν ιδιαίτερα γενναιόδωρες απέναντί μας και τις ευχαριστώ θερμά γι’αυτό», υπογραμμίζει.

ΕΠΙΛΟΓΗ

Πως όμως επιλέγονται οι περιοχές όπου θα δημιουργηθούν οι βιβλιοθήκες; Σύμφωνα με την κα. Γούτα, θα πρέπει το εκάστοτε χωριό να έχει τουλάχιστον 15 παιδιά, να απέχει τουλάχιστον 40 χλμ από την πλησιέστερη πόλη, να υπάρχει διαθέσιμος χώρος για τις ανάγκες της βιβλιοθήκης, μια βεβαίωση πως το κτίριο είναι κατάλληλο για χρήση από παιδιά καθώς και ένας εθελοντής διατεθειμένος να αναλάβει τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. «Μόλις συγκροτήθηκε η ομάδα, στηθήκαμε στην κυριολεξία μπροστά από έναν χάρτη και σημειώσαμε τα ακριτικά χωριά της χώρας. Στη συνέχεια ξεκινήσαμε να στέλνουμε επιστολές στους δήμους μέσω των οποίων τους ενημερώναμε για το σκοπό μας. Ο πρώτος δήμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας ήταν αυτός των Γρεβενών», τονίζει.

Στις Μουριές Κιλκίς

Η ΠΡΩΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Έτσι οι εργασίες ξεκίνησαν και την 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πρώτης βιβλιοθήκης που δημιούργησε το «Δίκτυο Εθελοντών Δημοσιογράφων» στην Κρανιά Γρεβενών. Πρόκειται για έναν χώρο που διαθέτει περισσότερα από 1.000 βιβλία, υπολογιστές, ηλεκτρονικές και συμβατικές εγκυκλοπαίδειες καθώς και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Από την προσπάθεια δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι κάτοικοι του χωριού αλλά και η δημοτική αρχή των Γρεβενών που παραχώρησε το κτίσμα που στεγάζει τη νέα βιβλιοθήκη.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χαροποίησε και συγκίνησε ιδιαίτερα τους πολίτες, καθώς στο συγκεκριμένο χώρο κάποτε στεγαζόταν το σχολείο όπου έμαθαν και οι ίδιοι πρώτη φορά να διαβάζουν. «Η αντίδρασή τους ήταν ενθουσιώδης. Κάποιοι την ημέρα των εγκαινίων μπήκαν στο χώρο κλαίγοντας από συγκίνηση», αναφέρει η κα. Γούτα τονίζοντας πως ανάλογη ήταν και η αντίδραση των μικρών παιδιών. «Τα παιδιά πήγαν στα ράφια, πήραν τα βιβλία και όσα δεν ήξεραν να διαβάσουν ζητούσαν από μεγαλύτερα να τους το κάνουν. Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή».

Στους Κουκλιούς Ιωαννίνων

Στη συνέχεια στήθηκαν ακόμη τρεις βιβλιοθήκες. Μια στο Λιβάδι Ελασσόνας, μια τους Κουκλιούς Ιωαννίνων και πρόσφατα εγκαινιάστηκε εκείνη στις Μουριές του νομού Κιλκίς αυξάνοντας σε 500 τον αριθμό των ωφελούμενων παιδιών.

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Όλα αυτά πάντως δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα αν οι εθελοντές της «Journalists Acting», δεν είχαν μάθει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να δουλεύουν ως ομάδα. Τα μέλη της εν λόγω κοινότητας νιώθουν δικαιωμένα που κατάφεραν όχι μόνο να πραγματοποιήσουν την ιδέα τους αλλά και να δώσουν χαρά σε άλλους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της κας. Αναστασίας Καρυπίδου, που χαρακτηρίζει το περιστατικό ως ένα από τα σημαντικότερα της ζωής της. «Μόνο στη γέννα των παιδιών μου ένιωσα τόσο όμορφα. Ήταν απερίγραπτη η χαρά που βίωσα όταν διαπίστωσα πως μια απλή ιδέα κατάφερε όχι μόνο να υλοποιηθεί αλλά και να προσφέρει χαμόγελα σε τόσους ανθρώπους», μας λέει.

Αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα σε όποιον θέλει να βοηθήσει στην προσπάθεια της ομάδας των εθελοντών, να επικοινωνήσει μαζί της μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης journalistsacting@gmail.com.

Δημοσιεύθηκε στο maga.gr στις 3 Μαρτίου 2015

Leave a comment