ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ Μ’ΕΝΑ ΒΑΝ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Της Κέλλυς Φαναριώτη, εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Το μήνυμα του σεβασμού απέναντι στην παιδική προσωπικότητα και το ιδανικό μιας καλύτερης κοινωνίας, είναι αποφασισμένοι να μεταδώσουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο η Έλενα και ο Ρομπέρτο. Το ζευγάρι σε λίγες μέρες θα κάνει πραγματικότητα ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα. Θα πάρει ένα βανάκι μερικές μαριονέτες και θα γυρίσει ολόκληρη τη Λατινική Αμερική πραγματοποιώντας παραστάσεις κουκλοθέατρου σε περισσότερες από 20 χώρες.

marionetes

Μεταξύ των προορισμών θα είναι οι πιο απομονωμένες και ευάλωτες περιοχές της ηπείρου που τυχαίνει να είναι και οι πιο φτωχές του κόσμου. Χώρες που δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τους τα μέσα για να ικανοποιήσουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Αυτός είναι όμως και ο στόχος του νεαρού ζευγαριού. Με τη χρήση των πιο απλών και παραδοσιακών μέσων, οι δύο νέοι θα δείξουν σε όλο τον κόσμο τη τεράστια αξία που έχει ένα παιδικό χαμόγελο.

Όπως εξηγούν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το συγκεκριμένο ταξίδι είναι ο καρπός της συνάντησης ενός μαριονετίστα με μια δικηγόρο. «Σκοπός είναι να φτάσουμε σε απομονωμένες και κυρίως αγροτικές περιοχές, ευάλωτες μικρές κοινότητες, προσφέροντας τη χαρά του κουκλοθεάτρου σε παιδιά και νέους, περνώντας ένα μήνυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων του παιδιού», δηλώνουν.

Το ταξίδι

Στα τέλη του Μαΐου, οι δυο νέοι θα ξεκινήσουν ένα δύσκολο, ίσως επικίνδυνο αλλά σίγουρα συναρπαστικό ταξίδι 30.000 χιλιομέτρων. Θα ξεκινήσουν από τη Γουατεμάλα με τον μικρό βαν που αγόρασαν ειδικά για αυτό το μεγάλο ταξίδι και θα επισκεφτούν περισσότερες από 20 χώρες σε διάστημα περίπου ενός χρόνου. Όσο για τα έξοδα, θα είναι όσο το δυνατό περιορισμένα, η διαμονή θα γίνεται εντός του βαν, ενώ στα δύσκολα θα επιστρατεύονται οι γνωστοί και οι φίλοι που βρίσκονται διάσπαρτοι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

van

Το μικρό βαν με το οποίο θα γυρίσουν τη Λατινική Αμερική οι δύο νέοι. 

«Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο κόσμο. Ένα κόσμο που θα τον αλλάξουν τα παιδιά, αν τους δώσουμε την ευκαιρία να το κάνουν. Έτσι όπως είχαμε εμείς ένα όνειρο κι αποφασίσαμε να το πραγματοποιήσουμε, έτσι πρέπει το καθένα από τα παιδιά του κόσμου να μπορεί να κυνηγάει τα όνειρά του αλλά κυρίως να συνεχίσει να ονειρεύεται», λένε οι δύο νέοι με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Ανείπωτη χαρά 
Το ιδιαίτερο αυτό ταξίδι στα βάθη της Αμερικής πέρα από τους κινδύνους, επιφυλάσσει και στιγμές ανείπωτης χαράς ειδικά για τον Ρομπέρτο. Όντας επαγγελματίας μαριονετίστας, θεωρεί ότι οι μικρές αυτές κούκλες έχουν τη δύναμη να περάσουν ισχυρά μηνύματα. « Οι μαριονέτες είναι κάτι μεταξύ ανθρώπου και αντικειμένου, εντυπωσιάζουν και μαγεύουν τα παιδιά ενώ ταυτόχρονα τους προσφέρουν και άφθονο γέλιο», μας λένε και προσθέτουν: «θέλουμε να εμπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε μια μαγική ανάμνηση στις μνήμες των παιδιών αυτών, ανάβοντας ταυτόχρονα μια σπίθα για κοινωνική αλλαγή και πείθοντας ότι μια μικρή πρωτοβουλία μπορεί να αλλάξει πολλά. Εξάλλου, σε μερικά χρόνια τα παιδιά αυτά θα είναι ενήλικες με δύναμη να αλλάξουν τις ζωές και τις κοινότητές τους».

Όπως αναφέρουν, η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα μικρό μόνο λιθαράκι στο κτίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και μιας κοινωνίας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. « Σκοπός μας είναι να φυτέψουμε πολλούς σπόρους που ίσως κάποτε βλαστήσουν φέρνοντας μια έστω και μικρή κοινωνική αλλαγή προς το καλύτερο», αναφέρουν.

Εκπαίδευση

Τι είναι όμως αυτό που πρέπει να αλλάξει στις χειμαζόμενες από τη φτώχια και την εξαθλίωση χώρες της λατινικής Αμερικής για να μπορούν τα παιδιά να έχουν ένα καλύτερο μέλλον; Η Έλενα και ο Ρομπέρτο είναι απόλυτοι και απαντούν με σιγουριά «η εκπαίδευση».
«Εκπαίδευση δε σημαίνει μόνο πίνακες πολλαπλασιασμούς και εξετάσεις ορθογραφίας. Σημαίνει και κοινωνική εκπαίδευση. Σημαίνει κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμός των δικαιωμάτων των γύρω μας. Σημαίνει αξίες. Σημαίνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης για ένα σωρό θέματα όπως η ισότητα φύλων, η κατάργηση διακρίσεων, η προστασία του περιβάλλοντος και πολλά άλλα», εξηγούν και καταλήγουν λέγοντας: « Το κουκλοθέατρο λοιπόν, ως ένα μαγικό επικοινωνιακό μέσο, κυρίως όταν το κοινό αποτελείται από παιδιά και νέους, είναι το δικό μας λιθαράκι».

paidia-gouatemala

Ενθουσιασμένα πιτσιρίκια σε παράσταση κουκλοθεάτρου

Συνεισφορά και δωρεές για τα έξοδα

Πάντως, το πολύμηνο ταξίδι του ζευγαριού θα είναι πολυδάπανο παρά το γεγονός πως τις περισσότερες ημέρες θα κοιμούνται στο μικρό βαν. Προκειμένου να λοιπόν να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς, βασίζονται σε δωρεές και οικονομική συνεισφορά των συμπατριωτών τους μέσω της ιστοσελίδας kisskissbankbank , τη φιλοξενία γνωστών και άγνωστων φίλων στη Λατινική Αμερική. Επιπλέον, στις μεγάλες πόλεις από τις οποίες θα περάσουν, θα προσφέρουν παραστάσεις και εργαστήρια κουκλοθεάτρου σε σχολεία και πλατείες, ζητώντας συνεισφορές από το κοινό. Τα έσοδα αυτά θα είναι το εισιτήριο τους για τις πιο μακρινές και απομονωμένες περιοχές στις οποίες οι παραστάσεις και τα εργαστήρια κουκλοθεάτρου θα προσφέρονται δωρεάν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s