ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΑΝ: ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΣΕ ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη

Έχοντας ανά χείρας το φορητό του πιάνο, ο Πάνος Καράν, τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει, στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, δίνοντας ρεσιτάλ μπροστά σε ανθρώπους απομονωμένους από τον σύγχρονο πολιτισμό.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σολίστ που ίδρυσε το 2011 τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Keys of Change», θεωρεί πως η μουσική μπορεί να αποτελέσει ένα είδος θεραπείας, στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για το λόγο αυτό και προκειμένου- όπως εκμυστηρεύεται στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»- να «δει με τα μάτια του την πραγματική δύναμη της κλασσικής μουσικής» , επισκέφτηκε μέσω του “Keys of Change”, τον Αμαζόνιο, τη Σιέρα Λεόνε, την Ουγκάντα, καθώς και την πληγείσα από πάμπολλα δεινά, Φουκουσίμα.

Σιέρα Λεόνε

« Ήθελα να διαψεύσω τα κλισέ που θέλουν το συγκεκριμένο είδος να απευθύνεται σε λίγους. Η δασκάλα μου στο πιάνο συνήθιζε να λέει κατά καιρούς πως αν όλοι ασχολούνταν με τη μουσική, θα υπήρχαν λιγότεροι πόλεμοι», αναφέρει.

Όσον αφορά στην αγάπη του για τη μουσική ο Πάνος Καράν είναι κάθετος: «Η μουσική μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο. Θεωρώ πως πρόκειται για μια παγκόσμια δραστηριότητα ανθρώπινης έκφρασης. Όταν μοιράζεσαι την ομορφιά ενός αφρικανικού ρυθμού, μιας μελωδίας από το Μπαλί ή στη δική μου περίπτωση μιας σονάτας του Μπετόβεν, αυτό δεν έχει σύνορα , μιλάει σ’ όλη την ανθρωπότητα».

Η δύναμη της μουσικής 

Σύμφωνα με τον πιανίστα, η δύναμη της κλασικής μουσικής είναι τέτοια, που μπορεί να κάνει ιερόδουλες να χορεύουν σε ελληνικούς ρυθμούς, φυλακισμένους να κάνουν μίνι “εξέγερση” και τυφλά παιδιά να προκαλούν πανδαιμόνιο. «Θυμάμαι πολύ έντονα το ταξίδι μου στη Σιέρα Λεόνε. Μολονότι η κλασική μουσική τούς ήταν άγνωστη και καινούργια, την ένιωθαν στην καρδιά τους, τους ενέπνεε και εκφράζονταν εκπληκτικά μέσω της κίνησης. Μια ομάδα πρώην ιερόδουλων πετάχτηκε αυθόρμητα από τις καρέκλες για να χορέψει με ελληνική μουσική, και στη συνέχεια με Τσαϊκόφσκι. Χίλιοι κρατούμενοι στη φυλακή δημιούργησαν σχεδόν εξέγερση χτυπώντας τα πόδια τους στον ρυθμό του Χέντελ. Μια ομάδα τυφλών παιδιών χόρεψε θεαματικά ακούγοντας Σοπέν, χοροπηδούσε μέσα σ’ ένα μικρό δωμάτιο, εκφράζοντας ελεύθερα αυτή τη νέα μουσική, με τον πιο φρέσκο και όμορφο τρόπο, ίσως επειδή κανένας δεν τους είπε ότι δεν μπορούν», εξηγεί.

Η ελπίδα μετά την καταστροφή

Πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε το τρίτο μουσικό του ταξίδι στην Φουκουσίμα, όπου μαζί με την ομάδα του, ερμήνευσε κονσέρτα για τα παιδιά, που περνούν τεράστιες δυσκολίες τους τελευταίους 18 μήνες. Το πυρηνικό ατύχημα και το τσουνάμι που ακολούθησαν το φονικό σεισμό, έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό μείγμα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. «Έπαιξα ένα ρεσιτάλ σ’ έναν από τους προσωρινούς καταυλισμούς, όπου όλοι έκλαιγαν ακούγοντας το Sakura, προσπαθώντας μάταια να συγκρατήσουν τους αναστεναγμούς της θλίψης. Χαμόγελα και δάκρυα, χωρίς μετάφραση, χωρίς λόγια, χωρίς γλώσσα. Και ο ντόπιος επιζών της μουσικής: ένα πιάνο Yamaha, που έπαθε ζημιές από το τσουνάμι και το επισκεύασε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, έχει γίνει διάσημο σ’ όλο τον κόσμο ως σύμβολο αναγέννησης», περιγράφει.

Φουκουσίμα

Ακόμη, όπως επισημαίνει, υπάρχει κάτι εντελώς άμεσο στην παγκόσμια γλώσσα της μουσικής και στα μηνύματα που αυτή κουβαλάει. «Είμαστε εδώ. Δεν είστε μόνοι. Είμαστε μαζί. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε. Θέλουμε να νιώσετε καλύτερα. Θέλουμε να νιώσετε ότι νοιαζόμαστε». Όλα αυτά εκφρασμένα με λίγες μουσικές φράσεις, χωρίς μετάφραση και χωρίς λόγια. Και μετά, τα ανεκτίμητα χαμόγελα των 12χρονων μαθητών, που τα νιώθουν όλα αυτά, κι ακόμα περισσότερα, χωρίς να λένε τίποτα.

Who is who

 

Ο Πάνος Καράν γεννήθηκε στην Κρήτη το 1982 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα επτά του χρόνια ξεκίνησε μαθήματα πιάνου. Το πρώτο του ρεσιτάλ το έδωσε όταν ήταν δεκατριών στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος.

Σπούδασε μουσική στην Royal Academy of Music και το2004 εμφανίστηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στην Βαλένθια της Ισπανίας, όπου τιμήθηκε με βραβείο μετά την εμφάνιση του στον τελικό με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βαλένθια.Το 2009 γίνεται πραγματικότητα το πρώτο του άλμπουμ «Rachmaninov Piano Concerto No. 3 and the Orion Symphony Orchestra». Τον Ιανουάριο του 2011 επέστρεψε στην Ελλάδα για μία εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Κρατική Ορχήστρα, για την οποία έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Στις 26 Ιουνίου μπορείτε να απολαύσετε τον Πάνο Καράν με τον φλoαυτίστα Ζαχαρία Ταρπάγκο σε μια ιδιαίτερη παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Πάνο Καράν, επισκεφθείτε τις εξής σελίδες: Panos Karan , facebook.com/panos karan ,panospianosblogspot.com , Keys of Change ,facebook.com/keysofchange

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s